Płatki owsiane są wszystkim dobrze znane, ale wciąż niezbyt chętnie spożywane i niedoceniane. Niestety, większości owsianka to wciąż koszmar z dzieciństwa. Zresztą, "statystyki nie kłamią", pokazując nam, że 95% zbiorów owsa przeznacza się na paszę dla zwierząt.
Skład płatków owsianych
![]() |
źródło: ilewazy.pl |
Korzyści dla zdrowia...
Co takiego zawierają płatki owsiane? Przede wszystkim wszystkie podstawowe składniki odżywcze: białka, cukry, tłuszcze, witaminy, błonnik (1,9 g na 100 g) i minerały (w 100 g płatów znajduje się aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza i 5 mg manganu oraz stosunkowo duże ilości cennego cynku). Ponadto znajdziemy w nich substancje psychoaktywne, które pomagają w walce z uzależnieniem od nikotyny i depresją.
Owies zawiera najwięcej tłuszczu ze wszystkich zbóż, jednak jest to tłuszcz bardzo cenny, gdyż zawiera NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), których nasz organizm nie potrafi wytworzyć.
Witaminy zawarte w płatkach owsianych to: B6 (poprawia koncentrację, pamięć i przyspiesza przyswajanie informacji), B2 (potrzebna, by uaktywnić witaminę B6, korzystna dla włosów, skóry i paznokci), B1 (razem z kwasem pantotenowym zwalcza zmęczenie i rozdrażnienie), PP (czyli B3) i E (przeciwutleniacz, korzystny wpływ na skórę i włosy).
Oprócz dobroczynnego skladu, płatki owsiane posiadają zdolność wytwarzania śluzu, który jest przyjazny dla błony śluzowej układu pokarmowego. Polecane są również cukrzykom (wyrównują poziom insuliny i glukozy we krwi) i osobom o wysokim poziomie złego cholesterolu (duża zawartość beta-glukanu).
...i urody
Płatki owsiane i ich pochodne mają szerokie zastosowanie w pielęgnacji. O domowych sposobach na zabiegi z nimi w roli głównej napiszę innym razem.
Pozostałe zalety
Moim zdaniem, najlepsze w owsiance jest to, że da się ją przyrządzić na milion sposobów! W ten sposób na pewno nam się szybko nie znudzi i nie będziemy zmuszeni do porzucenia jej na rzecz czegoś o mniej imponujących właściwościach. Poniżej przedstawiam kilka (szalonych) przepisów na owsiankę:
- Owsianka serowa
- Owsianka czosnkowa
- Owsianka marchewkowa ze śliwkami
- Owsianka po włosku
- Tradycyjna owsianka po szkocku
- Owsianka budyniowa
- Rozgrzewająca zupa owsiankowa
- Nocna owsianka ze słoika
- Pieczona owsianka
- Owsianka-makowiec
- Bardzo lepka owsianka
- Owsianka-tiramisu
- Owsianka z serkiem wiejskim
- Kreatywne wykorzystanie słoika po maśle orzechowym
- Duet: płatki owsiane i kasza manna
- Owsianka z dodatkiem wina
1) Do gotującego się mleka (3/4 szklanki) dodać 3 lub 4 łyżki płatków owsianych. Gotować aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ciągle mieszając.
W ten sposób uzyskujemy dość gęstą owsiankę. Znając ten przepis, możecie do woli modyfikować, zmieniając proporcje lub dodając swoje ulubione dodatki.
2) Owsiankę można też przyrządzić nieco szybciej - do miski wsypujemy płatki, zalewamy wrzątkiem do linii płatków, przykrywamy talerzykiem i czekamy aż wchłoną całą wodę.
Dla ostrożnych...
Kwasy szczawiowy, fitynowy i fosforowy oraz kalcytonina hamują wchłanianie związków wapnia, a kwas cytrynowy, witamina D i parathormon - ułatwiają ich wchłanianie. Kwas fitynowy występuje w płatkach owsianych. Kwas cytrynowy jest jednak silniejszym kwasem od kwasu fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów, dlatego do płatków owsianych warto dodać soku z cytryny. W płatkach owsianych występuje również kwas szczawiowy, dlatego należy je jeść często, ale w umiarze (większe dawki mogą wywoływać bóle brzucha).
Ja osobiście jestem wielką fanką owsianki. Jedząc ją na śniadanie, wiem, że nie mogłabym zacząć dnia od czegoś lepszego :) A Wy?
*zdjęcia pochodzą z weheartit.com
Przydatne informacje:) Co do owsianki to wariacji na jej temat może być tyle ze nie sposób tego opisać:) Pomysł zależy chyba od inwencji twórczej:D
OdpowiedzUsuńOwsianka serowa? Będę musiała koniecznie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę! :)
OdpowiedzUsuńOd zawsze bardzo lubiłam owsiankę, dziwiło mnie, że niektóre dzieci wręcz płaczem reagowały na taki rodzaj śniadania :) Dobrze wiedzieć, że jest taka zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńJa w ogóle nie jem owsianki, ale chyba zacznę :)
OdpowiedzUsuńNie rozumiem ludzi, którzy nie lubią owsianki ;)
OdpowiedzUsuńo rany, ile ciekawych przepisów! Nic tylko próbować każdego po kolei! :)
OdpowiedzUsuń